FRISS

2014. október 3.

Rainbow Rowell: Eleanor és Park ~ Blogturné


A Scolar Kiadó jelenteti meg október 9-én Rainbow Rowell: Eleanor és Park című könyvét, mely a külföldi debütálása óta eltelt másfél év alatt számos díjat besöpört, többek között első lett a Goodreads 2013-as szavazásán a Young Adult Fiction kategóriában, ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésén is. Fiatalok százezreinek lett a kedvence ez a történet, melyet most 12 állomáson keresztül mutatunk be a blogturné keretein belül. Érdemes követni a turnét, a játék könnyű lesz, megnyerhetitek a Scolar Kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!



Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Eleanor and Park


Eleanor es park.jpg

Kiadó:   Scolar

Sorozat:     -

Oldalszám:    320 oldal

Kötés:  Kartonált

Fordító:  Simonyi Ágnes

Megjelenés:   2014.10.09.


Park Sheridan tökéletesen kigondolta. Ha senki sem látja, senki sem fogja zavarni. Ha láthatatlanná tud válni, mindenki békén hagyja majd. Eleanor Douglas akkor sem lenne képes eltűnni, ha megpróbálná. Minden túl sok rajta őrült vörös haja, fantasztikus ruhái, a szokatlan bolondságok, amik elhagyják a száját. Mikor Eleanor feltűnik Park iskolabuszán, a fiú nem tudja eldönteni, hogy bátor-e, vagy öngyilkos típus De nem tudja kiverni a fejéből. Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.





Amikor annak idején elolvastam és beszerettem a Büszkeség és Balítéletbe megvilágosodtam. Láttam már, hogy honnan ered a romantikus regényekben olyan gyakran előforduló gyűlöllek/szeretlek fordulat. De persze itt azért könnyű dolga van a mai regényíróknak, hiszen csak alapul kell venni a klasszikust. No de hogy Rainbow Rowell úgy alkotta meg a szegény és kitaszított leány és a jómódú tökéletes fiú valószínűtlen szerelméről szóló regény archetípusát, hogy abból már egy szekérderéknyi feldolgozás született, na az kérem teljesítmény!

Eleanor and Park by Rainbow Rowell. Such a good/sad book.Merthogy mire gondolok itt. Az Eleanor és Park olvasás közben az volt az érzésem, hogy most tudom meg, hogy hogyan is történt ez valójában. Mint amikor megnézel egy Disney feldolgozást egy Grimm meséről, aztán elolvasod az eredetit, ami sokkal nyersebb és kevésbé édesített, mint az utódja. Ez a regény ilyen. Ha mindenáron muszáj, akkor nevezzük sablonnak a korábban felvázolt szituációt a lány és a fiú társadalmi helyzetével. Rainbow Rowell fogja ezt a sablont, lemossa róla a cukormázat, leveszi róla a csillogó göncöket és megmutatja, hogy valóban milyen lehet egy ilyen sztori. 

Eleanor ugyanis nem az a fajta bully-céltábla, mint általában a az ifjúsági regények szociális páriái. Itt nem azt jelenti a szegény, hogy nincs autója, hanem, hogy nincs fogkeféje. Itt nem azt jelenti a "nem-vagyok-topmodell-alkat", hogy nem XS, hanem S méret, hanem, hogy valójában molett. Nem azt jelenti a csúnya, hogy egy fokkal Szép Heléne alatt, hanem, hogy valóban egy kicsit rút. De ettől lesz nagyon igazi. És nem csak hogy a körülményei lettek nagyon elborzasztóan valóságosak, hanem a személyisége is megragadóan földhözragadt. Imádtam, ahogy nem vesztette el a humorérzékét és a merészségét, valamint, hogy a hiányosságaiból is előnyt tudott kovácsolni. Hogy nem szegte le a fejét akkor sem, ha bántották és merte vállalni önmagát.

Beautiful fan art inspired by the beautiful book, Eleanor and Park, by Rainbow Rowell.Persze egy ilyen lánynak óhatatlanul vannak gátlásai és félelmei. Ezt oldja fel Park, aki maga pedig inkább a tökéletességgel küzd. A cuki külseje és jó családi háttere azonban nem biztosít neki előkelő társadalmi pozíciót, mert ő maga nem akarja. kicsit más akar lenni, ki akar törni a skatulyából. Ennek a két kicsit tökéletlen, de nagyon is szeretetéhes fiatalnak a szerelmét ismerjük meg a könyv lapjain, ami nem is lehetne kedvesebb.

Szó sincs itt arról, hogy ez első látásra szerelem lenne. De az ellenkezőjét se lehetne állítani, nincs ellenszenv sem. Furcsa, apró lépésekben jutunk el addig, hogy egyáltalán meg akarják ismerni egymást és fantasztikus, hogy a szerelembe esés minden apró, meg nem magyarázható mozzanatát végigkísérhetjük. Egyszerűen csodálatos, ahogy a nézőpontokat váltva hol röviden, hol hosszan beleláthatunk a fejükbe és tanúi lehetünk ahogy szinte észrevétlenül szerelembe esnek. Csak ismételhetem, csodálatos.

Ami még újabb pozitívum, Rainbow Rowell nem rontja el azzal a könyvet, és nem veszi se a fókuszt a kapcsolatukról akkor sem, ha közben olyan komoly problémákkal kell foglalkozni, mint a családon belüli erőszak, vagy az iskolai terror. Ezek csak részei az életüknek, gondol, amikkel meg kell birkózni, de nem a könyv fő motívuma akkor sem, ha végülis ez alakítja a kettejük kapcsolatát. Azt hiszem ez mind inkább személyiségépítő hatású dolog, mint valóságos cselekményelem. Legalábbis én nem tudtam elfordítani a lelkem a románctól. Még mindig a hatása alatt vagyok.


Értékelés


Summa:
Kimondom: tökéletes szerelmi történet. Lassú, keserédes, kedves és igazi. De leginkább azért imádom, mert igazi!



Cselekmény
✰✰✰
Karakterek
✰✰✰
Világ – Háttér
✰✰✰
Eredetiség
✰✰✰
Stílus
✰✰✰
Borító
✰✰✰✰✰
Befejezés
✰✰✰






Nyereményjáték

A regényben sokat szerepel az X-MEN képregény, a nyereményjátékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson a játék leírása alatt/mellett találtok egy-egy szereplőt. Fel kell ismernetek a kép alapján a karaktert és beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Magyar és angol neveket is elfogadunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A sorsolás után e-mailt kapnak a nyertesek, akiknek 72 órájuk van emailben válaszolni, ennek hiányában új nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Megjegyzés küldése

 
Back To Top