FRISS

2014. október 15.

Cat Winters: Fekete madarak árnyékában ~ Blogturné


Igazi különlegességet jelentetett meg szeptember 18-án a Scolar Kiadó, melyben az első világháború Amerikáját ismerhetjük meg jobban. A Fekete madarak árnyékában az 1918-as spanyol-nátha idején játszódik, főszereplője egy különleges névvel megáldott lány. A 16 éves Mary Shelley Black akarva akaratlanul belekerül egy spirituális közegbe, ahol hátborzongató dolgok kezdenek történni. Fura szellemalakok jelennek meg az előhívott fotókon, és a lánynak úgy tűnik mindehhez sok köze van.

A misztikus és sprituális félelmektől terhes levegőben egy szerelem is kibontakozik, ám a tömegeket elpusztító nátha járvány és a háború kilátástalansága sok aggódásra ad okot. Mary Shelley megpróbál rájönni mit akar a szellemalak tőle, és mi zajlik a háttérben. A Scolar Kiadótól most megnyerheted ezt a különleges hangulatú regényt, csak követned kell a fekete madarakat. Készülj a misztikumra és vedd elő a spirituális látásodat. Szükséged lesz rá!


Cat Winters: Fekete madarak árnyékában





Kiadó:   Scolar

Sorozat:     -

Oldalszám:   ? oldal

Kötés:  Puhakötés

Fordító: Simonyi Ágnes

Megjelenés:   2014.

Fülszöveg: 1918-ban a világ az apokalipszis felé száguld. Félelem és zűrzavar uralkodik, ráadásul a világháború árnyékában halálos járvány tombol. A 16 éves Mary Shelley Black gyötrődve figyeli, ahogy a kétségbeesett gyászolók összesereglenek a spiritiszta szeánszokon és a szellemfényképészeknél. Mary Shelley maga soha nem hitt a szellemekben. A kilátástalanság percei azonban arra kényszerítik, hogy átgondolja addigi felfogását az életről és a halálról; első szerelme ugyanis – aki a fronton halt meg – szellemalakban tér vissza hozzá…

„Winters mesterien megírt debütáló könyve hatásosan festi le a háborús idők szerelmi kapcsolatait, az 1918-as spanyolnátha-járványt és a korszakot jellemző spirituális divatot – magával ragadó szerelmi történet izgalmas misztikummal keverve.”
Publishers Weekly


A fantasy után a mágikus realizmus a legkedvesebb műfajom. Azért, mert ezekbe a könyvekbe, mintegy váratlanul és teljesen valóságosan kúszik be a misztikum, úgy, hogy a hangulat és a mindannyiunk által is ismert törvények alapján működő világ nem sérül. Már ha jó a könyv, idézhetném a szólást. És ez a könyv jó.

Ismerhettek annyira, hogy tudjátok, hogy borító és kötés-mániákus vagyok, így nem tudom megállni, hogy mielőtt belemélyednék a könyv tartalmi értékeinek kiemelésébe ne szóljak arról egy-két szót, hogy milyen fantasztikus élmény kézbe venni ezt a kötetet. A csodálatos borító, amely mágnesként vonzza a szemet csak a kezdet, ami igazán gyönyörűséges, az az artwork, ami a fejezeteket választja el. A remek minőségű papíron olyan erővel hatnak a korabeli fotók, hogy már csak ezért is érdemes megvenni a könyvet, hogy az ember néha-néha levegye a polcról, és nézegesse.

Na de megpróbálom magam elszakítani a külsőségektől. Amikor először belekukkantottam a könyvbe és felfedeztem, hogy mágikus realizmus lesz, amit régi fotókkal tarkított a szerző rögtön a Vándorsólyom kisasszony ugrott be. Valami hasonlóság talán van is, de leginkább csak a hangulatban. Megvallom, hogy amíg a a referenciaként felhozott könyvet csak a különleges hangulatáért bírtam, itt a regény a fényképek nélkül is megállta volna a helyét, azok csupán egy extrát adtak. Mert ugye végülis a spiritiszta fotográfia adj a történet gerincét. Egy olyan korban járunk, amelyben nagyon sok ember elvesztette a reményt, és ráadásul egy súlyos mindennapos fenyegetésként a fejük felett lóg a spanyolnátha fenyegetése is. A remekül ábrázolt, és hiteles történelmi korszakábrázolásban egyértelműen kiérződik a nyomott, sötét hangulat és a visszafojtott elégedetlenség. Egy olyan időszak ez, amikor büszkének és erősnek kell mutatkozni, de igazából mindenki fél, és a pokolba kívánja az egész háborút. Jómagam nem vagyok túlságosan oda ezért a történelmi éráért, de Cat Winters érzelmekkel elmesélt tolmácsolásában nagyon is hatásos és átütő volt.

Ami pedig még inkább azzá tette a sztorit, az Mary Shelley karaktere, akit különleges neve és édesanyja tudományok iránti szerelme szintén a tudóspályára predesztinált. Igen, egy olyan környezetben, ahol sokan elvágyódnak a túlvilág megértése és megérintése után Mary egy sziklatömb. Mindent és mindenkit realista és tudományos hozzáállással kezel, mikor is egy villámcsapás (szó szerint az) megváltoztatja az életét. Mary Shelley érezni kezd valamit, ami nem megmagyarázható többé. Ez a lány, aki mereven elzárkózott a spiritizmus minden formájától, humbugnak tartva azt, most szellemeket kezd látni. A legjobb pedig az, hogy Mary Shelley ezután is ugyanolyan tudományos módon próbál mindent megmagyarázni maga körül, mint eddig. Ezért szeretjük. És ezért szereti Stephen is, a gyermekkori barátja és az első szerelme, akivel különleges éteri kapcsolatba kerül. Kettejük kapcsolata nem csak a szellemvilági kötelék miatt törékeny, hanem azért is, mert a csúnya pletyka ellenére, amit terjesztenek róluk, olyan gyermeki és ártatlan az egész.

Azt mondanám, hogy a könyv minden korosztálynak ajánlatos, mert nem igazán romantikus, inkább elkap egy korszakot és egy személyiséget, és az, hogy ezt a borongós történetet élvezni tudjuk teljesen életkorfüggetlen.



Értékelés


Summa:
Komor és borongós történet a mágikus realizmus műfajában egy olyan korból, amely a legkevésbé sem nevezhető szépnek. De valahogy mégis éterien gyönyörű


Cselekmény
✰✰
Karakterek
✰✰
Világ – Háttér
✰✰
Eredetiség
✰✰
Stílus
✰✰✰
Borító
✰✰✰✰✰
Befejezés
✰✰







Nyereményjáték

A regényben visszatérő motívumként szerepelnek az anagrammák. Mary Shelley Black szerelme, Stephen ezek segítségével vezeti el a lányt egy csomaghoz. Az anagramma egyfajta szójáték, amit a megadott betűk összes felhasználásával új és értelmes szavak rakhatók ki. 

A te feladatod az lesz, hogy az állomásokon található anagrammák segítségével egy a könyvhöz kapcsolódó kifejezést tegyél ki. Ha helyesen rendezed a betűket megnyerheted a  Scolar Kiadó által felajánlott  3 db Fekete madarak árnyékában című könyvet. Nézz a szavak mögé és hajrá! 

Ne feledd! A Kiadó csak magyarországi címre postázza a nyereménykönyvet. 72 órán belül, ha nyertél a Blogturné csapata felveszi veled a kapcsolatot, ha nem válaszolsz a nyereményértesítő mailre, új nyertest sorsolunk.

ELME TORKOSSÁG



a Rafflecopter giveaway



További állomások

10/01 Zakkant olvas - Szellemfotózás
10/03 Deszy könyvajánlója - Interjú
10/06 Always Love a Wild Book - Történelem
10/09 Könyvszeretet - Spanyolnátha
10/11 CBooks
10/13 Dreamworld - Az eredeti borítóról
10615 Nem harap a...

1 megjegyzés :

 
Back To Top