FRISS

2014. augusztus 11.

Denise Jaden: Soha nem elég ~ Blogturné ~ Mondd, hogy elég!


A Könyvmolyképző Kiadó most is egy különleges könnyet hozott el nekünk, mi pedig be szeretnénk mutatni nektek egy blogturné keretében augusztus 8-15-ig. Megindító és nyersen őszinte könyvet ismerhettek meg benne egy testvérpárról, amit egy titok szakít szét.

Tartsatok velünk, ezúttal a szórakoztató extrák mellett komoly témákról is lesz szó, érdemes követni a turnét.

Azért hogy ne maradjatok vidámság nélkül a szokásos módon nyereményjáték kíséri a turnét, ahol ismét a könyv három példányát nyerhetitek meg.



Denise jaden: Soha nem elég
Never Enough


Kiadó:   Könyvmolyképző

Sorozat:   -

Oldalszám:   ?  oldal

Kötés:  Puhakötés / keménykötés

Fordító:   Szabó Krisztina

Megjelenés:   2014.08.15.


Loann mindig is olyan népszerű és csinos akart lenni, mint a nővére, Claire. Amikor Claire volt barátja flörtölni kezd vele, Loann bármire hajlandó lenne, hogy végre ő is különleges lehessen… még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia a nővérét.

Azonban minél inkább a részesévé válik Loann a nővére életének, annál inkább tudatára ébred annak, hogy nem minden az, aminek látszik. A tökéletességért folytatott harc, amelyet a nővére vív, felemészti Claire-t, és súlyos árat kell fizetnie érte. Miközben Claire egyre inkább visszahúzódik a családjától és a barátaitól, Loann igyekszik megérteni őt és jóvátenni az elkövetett hibákat. Képes lesz-e vajon Loann rendbe hozni a kapcsolatukat – és a nővérét –, mielőtt túl késő?




"Up to 70 million people world wide struggle with an eating disorder."
Ez egy fontos könyv. Fontos, mert egy külső szemlélő, de mégis fontos személy által ismerhetjük meg az olyan fontos, de tabutémának számító viselkedést, mint a bulimia és a bántalmazás. Ebben az esetben nem a bántalmazott, elszenvedő szemszögéből, hanem egy hozzá közel álló személy látószögéből látunk bele ezekbe a problémákba. És ez miért is fontos? Mert így lehet, hogy más is felismeri időben a tüneteket és segíteni tud. 

Loann, a főhősünk üdítően hétköznapi lány. Nem éppen az iskola kedvence, nem kirívóan gyönyörű és nem is mondhatni nagyon divatosnak. Teljesen átlagos tinédzser lánynak mondható, aki egy átlag feletti népszerűséggel és szépséggel rendelkező nővér árnyékában él. Ez a szituáció is kicsit megkavart, mert a csodaszép lány és a Plain Jane a bevett formulával ellentétben nem ősellenségek, hanem ami azt illeti szerető testvérek. Csak az egyikük egy kicsit, na jó nagyon sokkal, közismertebb a másiknál a gimi társadalmi porondján. Az írónő ügyesen visz bele kis csavarokat az amúgy talán klisésnek tűn alapfelállásba, és így a már ismert sztori új színezetet kap. Az ellentétes, mégis hasonló génekkel rendelkező lányok esete is ilyen.

NEDA National Eating Disorder Association. I WILL be getting this tattoo. <3 and I WILL beat this!Ami még furcsa, és váratlan, volt számomra, hogy nem is egy, hanem több manapság sajnálatosan elterjedt tinédzser problémával kellett szembenéznie a hősnőnknek. Na nem, vele aztán minden rendben volt, de minthogy a nővére étkezési zavarai csak a regény második felében kerülnek terítékre, addig az elején a különösen zárkózott Marcus háttértörténetét derítjük fel. A könyv férfi főkaraktere sem egy tipikus férfi-idol. Nem a futballsapat kapitánya, még csak nem is őrületesen kisportolt, hanem egy halgatag, túlságosan őszinte és kivételesen zord fiú, aki erőst langaléta termettel bír. Imádtam, hogy Denise Jaden karakterei mind ilyen normálisak. Ugyan ki tudna teljesen azonosulni egy topmodell kaliberű lánnyal/fiúval, aki a tökéletes külseje és élete ellenére fetreng az önsajnálatban. A Soha nem elég-ben senki sem tökéletes, és még csak nem is átlag feletti, ezért is olyan megrázóan valóságos minden, ami történik velük. 


Ha valaki azt gondolná, hogy a rengeteg komoly téma miatt túlságosan is búskomorrá válna a könyv, azt meg kell nyugtassam. Igen, néha valóban lehangoló, frusztráló és megrendítő a történet, de a jó hír, hogy ez nem nyomja rá a bélyegét a történet egészére. Loann, annak ellenére, hogy a szerettei életében durva dolgok történnek, azért még különálló és vágyakkal bíró személy, akinek van élete. Aktív szereplője és hőse a regénynek és ugyan ő az, aki a "segítő/megmentő" szerepét hivatott betölteni, de bőven kapunk a saját gondolataiból is. Arról nem is beszélve, hogy ő milyen hibákat követ el. Hiába, senki nem tökéletes, és ugyan ki akarna az lenni.



Értékelés
ggg

Summa:

Megrendítő, tanulságos és szomorú történet, ami ugyanakkor még így is pozitív tud maradni. Bevállalós cselekmény, merész témák és egy remek főhős, aki maga sem hibátlan. Erőst ajánlott.

Cselekmény
aaaaa
Karakterek
aaaaa
Világ – Háttér
aaaa
Eredetiség
aaaa
Stílus
aaaaa
Borító
aaaa
Befejezés
aaaa







Blogturné Extra


A bulimia komoly betegség, amelynek felismerése fontos a közvetlen környezetünkben élő emberek esetében, hogy mihamarabb orvosi segítséget kapjon. 

Olvassátok el a pszichiáter jellemzését a betegségről:

Forrás:
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán


A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban "egyedüli" evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.

A bulimia az anorexiához hasonlóan gyakran diagnosztizált táplálkozási zavar, amelyek tünetei gyakran keverednek is egymással. Az anorexiával ellentétben itt vezető tünet a több-kevesebb rendszerességgel, de minimum heti gyakorisággal jelentkező falásrohamok, melyek során hatalmas kalóriamennyiségek elfogyasztására kerülhet sor. A bulimiás falásrohamok néha éjszaka, szinte félálomszerűen, "transzállapotban" jelentkeznek. Ezeket a "zabálásokat" szinte törvényszerűen lelkiismeretfurdalás, önvádlások követik, mely szorongásos állapotokat eredményez, bár fontos, hogy magának a falásrohamnak is többnyire szorongásoldó célja van. Cikkünk a hirdetés után folytatódik Ezen érzések öngyógyító levezetését célozza, hogy a betegek hánytatással, hashajtással igyekeznek semmissé tenni a történteket, és egyben megszabadulni a fokozódó szorongástól. A folyamat hosszabb távon a beteg önértékelésének, testéről alkotott önképének súlyos zavarához vezet. Mi figyelmeztethet a bulimiára? Ellentétben az anorexiásokkal, a betegek testsúlya nem feltétlenül jelzi a bajt, ez megnehezíti a probléma felismerését. Árulkodó lehet a rendszeres hányások által feljutott gyomorsav által tönkrement nyelőcső és/vagy fogak, továbbá a párhuzamosan fennálló egyéb pszichés tünetek, például az impulzuskontroll zavara (alkohol és/vagy droghasználat, öngyilkossági kísérlet, stb), vagy a személyiségzavar tünetei. Létezik a bulimiának egy átmenetinek nevezhető formája, ez az úgynevezett túlevéses zavar, vagy kényszerevés. Ez nem jár a bulimiára jellemző súlycsökkentő technikákkal, de mivel túlevési epizódok jellemzőek, így ezek az egyének általában túlsúlyosak, kövérek. (Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)


Nyereményjáték


Loann, a főhősnőnk új szenvedélye a fotózás. Részleteket örökít meg a nagy képekből és albummá rendezi őket.

Most mi is fotós játékra hívunk titeket. Minden blogon találhattok egy kitűzött fotót, ami egy közeli valami ismert dologról. Nektek kell rájönnötök, hogy mit ábrázol a kép, és beírni a Rafflecopter megfelelő mezőjébe.

Nem kell félni, nem lesz nehéz, de annál szemet gyönyörködtetőbb a feladat.

A nyeremény mint mindig, most is a könyv egy-egy példánya, amit három szerencsés nyertes kap meg.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTELEZŐ)
4.) Oszd meg a turnét twitteren! (NEM KÖTELEZŐ)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway



További állomások


08/08 Bibliotheca Fummie
08/09 Dreamworld
08/10 CBooks
08/11 Nem harap a...
08/12 Media Addict
08/13 Deszy könyvajánlója
08/14 Könyvszeretet
08/15 Zakkant olvas

Megjegyzés küldése

 
Back To Top