FRISS

2014. június 19.

Katja Millay: Nyugalom tengere ~ Blogturné


A Blogturné Klub újra egy nagyon hosszú turnéra indul, ezúttal Katja Millay: Nyugalom tengere című regényét szeretné Nektek bemutatni 13 bloggerének segítségével - június 10 - 22 között.

Az értékelések és extrák mellett, a már megszokott játék sem marad el, ha ügyesek vagytok, akkor a blogturné végén megnyerhetitek az egyik példányt a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 könyvből.

Katja Millay
Nyugalom tengere


covers_305145.jpg

A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.

A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.



Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 -
Oldalszám
 504 oldal
Kötés
 Puha / Keménykötés
Fordító
 Komáromy Zsófia
Megjelenés
 2014. Könyvhét
Goodreads-rating
 4.47


Vélemény
Nem mondanám, hogy ez egy szép szerelmi történet. Ez egy igazi szerelmi történet. A valóságos románcok sosem tökéletesek, mint ahogy az szerelmesek sem azok. Katja Millay történetében két igencsak sanyarú sorsú fiatalt ismerünk meg, akik valahogy kiutat keresnek a magányukból és a gyászukból és ezt egymásban remélik megtalálni.

A legnagyobb problémám a hasonló realista, sérült fiatalokról szóló new adult történetekkel az szokott leni, hogy az életük mindig egy szemvillantás alatt változik meg, ha találkoznak a nagy Ő-vel. Hála a mindenhatónak és az írónőnek itt szó sincsen erről. Először is nincs instant szerelem. El sem mondhatom, hogy mennyire ujjongtam, mikor a könyv nagyjából harmadánál tartottunk és Josh-t még mindig idegesítette Nastya. Nem mintha nem szurkoltam volna a szerelmüknek, de szeretem, ha egy ilyen történetnek van íve és a románcnak is van cselekménye, vannak kritikus pontok és végig lehet követni az utat, hogy hogyan szerettek a hőseink egymásba. Ebben az esetben pont ez volt. Nem ugrottunk bele sem a első látásra lamúr, sem a gyűlöletből szerelem klisébe, hanem szépen lassan először egy különös barátság, aztán egy rögös szerelem lett a vonzalomból. Persze ez akkor is egy szerelmes történet, tehát nem nagyon számítsunk lapokat égető cselekménydús sztorira. Itt nem a történések, hanem a lelki fordulópontok, az érzelmi mérföldkövek viszik előre a sztorit. Van ebből jó néhány, hiszen mindkét szereplőnknek jó nagy érzelmi sebhelyeket kell befoltozni.

A másik buktató az ilyen könyvekben számomra az szokott lenni, ha eltúlozzák a szenvedést. Itt ezt is megússzuk. Igen, mind Nastya mind Josh szörnyű tragédiákat él meg az életében, de ettől függetlenül képesek a normális emberi társas viselkedésre. Eljárnak buliba, vannak hobbijaik, csak magányosak. Nagyon magányosak. Ugyan nem hasonlít kettejük múltja, sem az, ahogy feldolgozzák a problémákat, de mégis megértik azt, amin a másik keresztülmegy. Az ahogyan szavak nélkül is megértik egymást nagyon megkapó. Különösen fontos ez, hiszen Nastya sok túlélési technikája közül az egyik, hogy nem beszél senkivel. Azt hittem, hogy ez unalmassá teszi majd egy kicsit a könyvet, de ellenkezőleg. Nagyon is izgalmas lett és szinte már remegett a gyomrom úgy vártam, hogy mit mond majd először. Nem erre a mondatra számítottam, azt elárulom.

Most sokáig elemezhetném, hogy mi tetszett a két főhősben, hogy milyen erősek és milyen jól vagy rosszul kezelik a tragédiájukat. De erről jobb nem is mondani semmit, hiszen minden egyes jelenetük olyan erőteljes és mély, hogy nem is tudnék kiemelni egyet sem, ami kedvesebb számomra a többinél és biztos vagyok benne, hogy nem lesz olyan olvasó aki ne kedvelné meg őket minden hibájukkal együtt.

Két dolgot viszont kiemelnék így a végére:
1)  nincs folytatás, lezárul a történet és pont.
2)  ha mély és érzelmes románcot akarsz olvasni akkor ez egy neked való könyv.
3) Ha Drew, Josh legjobb haverja nem kap saját könyvet akkor sikítani fogok. Komolyan monodm neki adnám a legjobb könyves másodlagos szereplő díjat. Nem fő karakter ellenére csodálatosan összetett, szellemes és mélyérzésű amit kézzel-lábbal igyekszik elrejteni. Szerencsére nincs szerelmi háromszög, de a barátsága Josh-al és Nastyával valami egészen különleges. Nekem egyértelműen ő volt a kedvenc karakterem a könyvben.

Summa
Fantasztikusan mély és gyönyörű könyv, de soha nem letargikus vagy sötét. Egy reményteli és gyógyító szerelem története.


Értékelés
Cselekmény
Aaaag
Karakterek
Aaaaa
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaag
Stílus
Aaaaa
Borító
Aaaaa
Befejezés
Aaaaa
Verdikt:
4,71 



Dreamcast

Nyereményjáték
“Nagyon érdekelnek a nevek. Gyűjtöm őket, az eredetüket és a jelentésüket. Neveket gyűjteni könnyű: nem kerülnek semmibe, és nem foglalnak sok helyet. Szeretek neveket olvasgatni, és úgy tenni, mintha mindegyiknek jelentése volna.”

A főszereplő, Nastya hobbija a keresztnevek gyűjtése, így mi is ezt választottuk játék gyanánt. Kiválasztottunk 13 magyar eredetű keresztnevet és ezeket kell összegyűjteni a blogokon található leírások alapján.
Minden blogon egy keresztnevet kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTEZELŐ)
4.) Oszd meg a turnét! (NEM KÖTELEZŐ)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.


“Magyar eredetű név, Árpád fejedelem unokaöccsének és egyben utódjának,a másodikmagyar nagyfejedelemnek a neve volt. Jelentése egyesek szerint: a szavában bölcs kifejezésből származik."

a Rafflecopter giveaway

Megjegyzés küldése

 
Back To Top