FRISS

2013. október 11.

Tűzláng blogturné - 2. nap ~ Interjú


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából október 15-én jelenik meg Sophie Jordan: Firelight trilógiájának első része, a Tűzláng. A Blogturné Klub hat bloggere a Tűzláng blogturné keretein belül bemutatja nektek a drakik világát! 

2013. október 10-től minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvén kívül, gazdára talál még 5db Sophie Jordan által dedikált Tűzláng könyvjelző is!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért, illetve a könyvjelzőkért!


A könyvről


EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK. HALÁLOS ELLENSÉGEK. PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM.

A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi.
Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött.



Előrendelhető:



Vélemény

Részemről maximális várakozás előzte meg ezt a könyvet, mert a sárkányok a gyengéim. Minden formában rajongok ezekért a mitikus lényekért és az ötlet, hogy sárkány alakváltókról szóló könyvet olvassak kifordított magamból. Mert valljuk be, ki ne szeretne néha sárkánnyá válni? Én biztos! Ez a könyv ráadásul amolyan piaci rést is betölt, hiszen témájában talán ez az első ilyen regény a magyar kínálatban. bízom benne nem az utolsó.

Azért el kell mondjam, nem egészen ilyennek vártam a Tűzlángot. A sárkányok ugyanis nem is igazán sárkányok, csupán a leszármazottaik a drakik, akik úgy tudták túlélni az évszázadokat, hogy kifejlesztették a legjobb álcát: emberi alakot lettek képesek felvenni. Persze nem lennének varázslatos lények, ha emellett nem lenne egy csomó másik képességük is, de erről később. A legnagyobb probléma amivel szembe kellett néznem a könyv olvasása során, az maguknak a drakiknak a kinézete. Mivel úgy gondoltam, hogy ők amolyan sima alakváltók, feltételeztem, hogy állati alakjukban valóban a pikkelyes lényekre hasonlítanak. Sophie Jordan drakijai azonban eléggé humanoidok a leírásuk alapján. Hajuk is van, kezük is és beszélnek, de bőrük sárkányszerű és orruk tarajos. Egyébként vizuális típus vagyok, de ezt azért nehezemre esett elképzelni. Szóval rákerestem a neten és azt tapasztaltam, hogy másoknak is ilyen problémáik vannak, ezért inkább itt megosztom azokat az illusztrációkat további használatra, amelyek talán a legközelebb járnak a leírt drakikhoz. Ímhol:



Ezen különleges külső ellenére a drakik nem igazán különböznek a többi, hasonló irodalomban megismert alakváltótól. Falkában élnek, szigorú hierarchia szerint az alfahím vezérlete alatt. Mindegyikőjük egy kasztba sorolható, ami meghatározza különleges képességeiket és ezáltal a falkában betöltött szerepüket. Érdekes volt olvasni a különböző drakikról és örültem volna, ha még több időt kapunk a sárkányok eldugott falujában. De, ahogy az írónővel készült interjúban is olvashatjátok lent ezt a hiányosságot a folytatás pótolni fogja.

Minden draki közül a legkülönlegesebb maga a főhősnőnk Jacinda, aki nemzedékek óta az első tűzokádó és ezáltal a falkájának legértékesebb tagja. Azonban ez azzal is jár, hogy az alfa a saját tulajdonának tekinti és odaígérte fiának a leendő vezérnek (aki persze helyes, szexis és erős, de hát minek, ha kényszerből kell vele legyen az ember lánya). Jacindát szerencsére nem olyan fából faragták, hogy beadja a derekát, de a menekülés után az egyik kényszerhelyzetből a másikba kerül, hiszen itt meg anyja próbálja ráerőltetni az emberéletet. A főhősnőnk nagyon erős és öntudatos lány, aki tudja honnan származik és büszke is rá, és nem hajlandó csak úgy feladni önmagát. Ez a törekvése sodorja bele a tiltott románcba is, hiszen sárkány voltának túlélése annak a fiúnak a kezében lesz akaratlanul is, akinek a feladata az lenne, hogy elpusztítsa. Van itt ellentmondás és konfliktusalap rendesen, de szerencsére minden szépen ki van balanszírozva. Mondjuk Jacinda gyengesége és döntésképtelensége, ami mindig a vadászból lett szerelmes Will-el szemben elfogta egy kicsit már idegesítő volt sokadszorra, de a könyv maga végig fenntartotta az érdeklődésem, bár kifejezetten trilógiaindító könyv, mert néhány témát csak súroltunk, és gyorsan átléptünk rajta, a mitológia rovására ment, hogy meglapozza az érzelmi hátteret és szerelmi háromszöget. Az mindenesetre érezhető, hogy a java még csak most jön.

Summa: könnyen olvasható sztori egy eddig majdnem ismeretlen témáról jó adag kreativitással, nagy érzelmekkel és izgalommal egy erős hősnő szemszögéből. Folytatást kíván.

REAKCIÓ:
 

Interjú

Nagyon érdekes, ahogy a Tűzláng átszabja a sárkány mítoszt egy változatos alakváltó világba, ahol minden fajtának külön képességei vannak. Honnan jött az inspiráció?

Nem tudnám meghatározni a pillanatot, amikor ez eszembe jutott. A drakik ötlete onnan ered, hogy elgondolkodtam az evolúción és azon, hogy egyes fajok (esetünkben a sárkányok) hogyan adaptálódtak, hogy életben maradjanak az évezredeken át. Megkérdeztem magamtól, vajon a sárkányok hogyan fejlődtek volna a túlélésért. Egyszerű: olyanná váltak, mint az, ami üldözte őket... emberré. Innen már megvolt a drakik ötlete. Tudtam, hogy a főhősöm draki lesz, de azt akartam, hogy különleges legyen a fajtája között, ekkor jött az ötlet, hogy Jacinda legyen az egyedüli tűzokádó. És ezután találtam ki a többi draki képességet.

A Tűzlángban megtudjuk, hogy a drakik kihalófélben vannak. Miért van ez?
Nos, a drakik tökéletesítették a fejlődés, adaptáció művészetét. Már nem is igazán sárkányok, hanem egy teljesen új fa, ami lassan elveszíti a sárkányszerűségét. Egy sajnálatos következmény, hogy a túlélésért vállalt fejlődésben egyre kevésbé lesznek sárkányok és még inkább emberek.

A kapcsolat Jacinda és az ikertestvére Tamra között igazán nagyszerű. Miért döntöttél úgy, hogy neki nem adsz semmilyen draki képességet?

A feszültségteremtés végett. Ha Tamra "működő" draki lenne, egyszerűbb lenne az életük. Túl egyszerű. ;) Kétlem, hogy ilyen esetben az édesanyjuk ennyire elszántan el akarta volna vinni őket a könyv elején. Tetszik ez a súrlódás a lányok között, nagyon sok konfliktust teremt hármuk között.

Máris izgatott vagyok a következő rész miatt. Lesznek új draki képességek a folytatásban?

Óh, igen. Mókás volt bevezetni a visyocrypter drakit Miram, Cassian húga személyében. Ráadásul ő komisz kislány, az mindig élvezetes, különösen az ő tehetségével. Visyocrypter drakik láthatatlanná tudnak válni. Képzeljetek el egy gonosz kis nőszemélyt, aki erre képes. Káosz lesz úrrá.
Lesznek még másfajta tehetségek pl.: hypnos drakik, elbájoló tehetséggel. Lényegében képesek agymosni embereket. Draki tehetségeket kieszelni egyértelműen a kedvenc részem a sorozat írásában.

Ha te is drakivá tudná válni, milyen fajta lennél?

Hmm, vízi drakinak lenni király lenne. Akármeddig víz alatt maradni szuper képesség. De persze elfogult vagyok a tűzokádó képességgel szemben is, hiszen ezt ismertem meg legalaposabban, miután három könyvet írtam Jacinda szemszögéből.


 Nyereményjáték

Szeretnéd megismerni a drakikat? Szeretnél nyerni egy Tűzláng című könyvet? Vagy az 5 darab könyvjelző egyikét?

Segítünk ebben!

A Blogturné minden állomásán elrejtettünk betűket, melyeket összerakva a drakik egyes fajainak nevét kaphatod meg. Ezeket írd be minden nap a Rafllecopter dobozába és a turné végén részt veszel a sorsolásban!a Rafflecopter giveaway


Blogturné


2013.10.10.  Deszy könyvajánlója
2013.10.11.   Nem harap a…
2013.10.12.  Függővég
2013.10.13.  KellyLupiolvas
2013.10.14.  MFKata gondolatai
2013.10.15.  Dreamworld

Megjegyzés küldése

 
Back To Top