FRISS

2013. szeptember 16.

Gyilkos Kegyelem Blogturné - 2. nap ~ Régi istenek

Október elsején vehetitek a kezetekbe a Dream válogatás egyik legújabb tagját, a Gyilkos Kegyelmet, ami a Halál Szépséges Szolgálólányai trilógia első kötetét. A történelmi ihletésű fantasy könyv megjelenése előtti blogturnéban mindent megtudhattok Ismae nővérről, és a Robin Lafevers által teremtett valós alapokon nyugvó világról.

A blogturné keretében akár még két könyvet is nyerhettek, két különböző játékban! A poszt alján megtalálhatjátok a részleteket!

A mai napon a könyvről írt véleményem mellett megismerkedhettek Bretagne Kilenc Régi Istenével is, akiknek ismerete fontos lesz a regény olvasása alatt.

Tartsatok velem a múltba!
A Könyvről
Grave_mercy_burkolo_01.indd
FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS.
A fiatal Ismae-t, akit a halál istenének szolgálói képeztek orgyilkosnak, a bretagne-i udvarba viszik, hogy teljesítse küldetését. Ismae azonban azt tapasztalja, hogy nincs felkészülve; nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a lehetetlen választásra sem, amelyben pedig döntenie kell. Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?
Veszélyekkel teli történet: intrikák, mérgek, szeszélyek; de végül megmutatkozik a helyes út?
ISBN 9789632612713   (fűzött) Ára: 3 299 Ft
ISBN 9789632612706  (kötött) Ára: 3 999 Ft

Vélemény
600full-christa-b.-allen Az a legjobb ebben a könyvben, hogy igaznak tűnik. Olyannyira autentikus, hogy kényszert fogsz érezni arra, hogy utánanézz, mennyi is a valóságos történelmi és mitológiai elem a sztoriban és mennyi a kitaláció. A válasz: fele-fele. De ami a legjobb, Robin LaFevers annyira remekül illesztette össze a saját, kitalált univerzumát és a történelmet, hogy alapos utánjárás nélkül szinte lehetetlen különválasztani. Na kérem, így kell felkelteni az ember figyelmét a középkori históriák felkutatására.

A hazai olvasók számára a történelem egy talán kevésbé ismert szeletébe szuszakolta be a történetét az írónő. Anne, Bretagne hercegnője nehéz időszakban van. A fiatal örökös ugyanis kénytelen országa függetlenségéért küzdeni a franciákkal miközben kéretlen segítők, megbízhatatlan bizalmasok és alatommos kérők  veszik körül. Ebbe az intrikával átitatott környezetbe csöppen bele Ismae, aki a Halál szolgálólányaként Szent Mortaint szolgálja, és az ő alattvalójaként a nevének szentelt kolostorban sajátította el a Halál művészetét. Ismae küldetése, hogy megvédje a hercegnőt és a birodalmat, miközben hűségesen szolgálja az apátságát és a Halál istenét. De ahogy jobban megismeri a hercegnőt és legfőbb bizalmasát Duval-t már nem is olyan egyértelmű mi is istensége akarta és mit kíván a szolgálata és mit a szíve.

2e0ce43f4302e9441aea3898406a4103
Ismae karakterfejlődése nagyon folyamatos és hiteles. Mivel életének alakulásába nem csupán akkor kapcsolódunk be, mikor már képzett gyilkosként küldetésre mehet, hanem múltjába is betekintést kaphatunk a motivációi és az elhivatottságának okai igen világosak és érthetőek. Alaposan megismerjük őt, így nem lepődünk meg, amikor minden hatás, ami őt éri minden esemény ami eltéríti eredeti küldetésétől következetesen vonja maga után a személyisége változásait. Talán kiszámítható az út és a végcél ami felé halad, de mindenképpen szimpatikus és élvezetes ahogy a feljebbvalóit elvakultan követő nővér lassan felismeri, hogy valójában hova kellene kösse őt a hűség és mi a legjobb mód, ahogy képességeit kihasználja.

A képességei pedig rendkívüliek. Robin Lafevers remekül illesztette be saját alkotású szentjeit, régi isteneit a középkori történetbe. Sokat segített ebben az, hogy Szent Mortaint és a nyolc másik Szentet is ismert mitológiai alakokról mintázta, főleg a kelta hagyományokat alapul véve. Mivel Bretagne történelmét amúgy is átitatják a ősi kelta hagyományok, ezért saját képzeletének istenei remekül ideillettek. A sötét középkor ódon falai közül nem rítt ki a mágia, úgyhogy könnyen el lehetne képzelni, hogy a történelem ezen szelete valóban is varázslatos időszak volt.

De ami a leginkább megfogott az az udvari intrika. Szövevényes a történet és rengeteg a szereplő, talán ezért is nagy segítség az elején a karakterlista. Noha a logikusan felépített sztori és az érthető, követhető történetvezetés számomra feleslegesség tette. Ha a sztorit ilyen jól kézben tartja az írónő, lehet az bármennyire bonyolult mindig érthető és főleg élvezhető marad.

0orlando bloom kingdom heaven Az izgalmas és érdekfeszítő, nagyjából történelmileg is hiteles cselekményvezetés mellett persze nagy szerepet játszanak az érzelmek is, de szerencsére nem ezek dominálnak a könyvben. Noha Ismae és Duval szerelme nagyon kedves és elég ártatlannak indul, de azért a fiatal szereplők ellenére számíthatunk némi tabudöntögetésre is. Hiszen mégiscsak a középkorban vagyunk, ahol tizenkét éves lányokat adnak vesznek, harcos apácák gyilkolnak hidegvérrel és a nemi erőszak sem ritka. De én azt hiszem, hogy ennek ellenére a könyv nemhogy megbotránkoztató lenne, hanem még kedves is, ami a tiszta érzelmeket illeti.

Egyszóval ebben a regényben megvan minden, ami egy jó kis történelmi fantasyhez kell. Erős, kemény de érzelmileg sebezhető hősnő. Férfias, de gyengéd lovag. Történelmi alap egy jó adag mágiával átitatva! Nyerő kombináció!

REAKCIÓ:



Előrendelhető nagy kedvezménnyel
592332_234406590012651_648076891_n

Régi Istenek : a Gyilkos Kegyelem Szentjei
Bár a Gyilkos Kegyelem világában előforduló szentek az írónő képzeletének termékei, azért természetesen a történelmi háttérhez hasonlóan van valós mitológiai alapjuk. Mivel Bretagne egyébként is kelta terület vol és itt jegyezték fel az utolsó druidanői rendet - akik állítólagos mágikus képességekkel rendelkeztek – nem meglepő, hogy a Szenteknek is kelta eredete van. Ugyanakkor akelta hitvilágot a római hódítások után írták le főkét, ezért elkerüllhetetlen volt, hogy ne próbálják az isteneiket a saját vallásukba beilleszteni. Így helyeződtek a könyv Szentjei kelta és római alapokra, a számuk meghatározásánál felhasználva az a tényt, hogy bretgane akkoriban kilenc kerületre tagolódott.
Nézzük akkor milyen Szentekkel, vagyis istenségekkel találkozhatunk a könyvben és valós mitológiai lakokra támaszkodnak.

dis pater Szent Mortain – a Halál Istene. Alapja Dis Pater, a halál kelat istene, némi hasonlósággal a wales-i Arawn-hoz. A római és görög megfelelője Plútó és Hádész volna, de Dis Pater több enneél, mert nem csak az Alvilágért, hanem a teljes élet-halál ciklusért felelős. Alakjában felhasználásra került a breton legenda Ankou-ról, a megszemélyesített Halálról.
Dea Matrona – gall anyaistenség, akinek a földi adomáynokat köszönték. Hasonló a kelta Anu/Anához is.
Szent Amourna – Dea Matrona lánya és az egyike a szerelem ikeristeneinek. Ő a szerelem gyengéd oldalát képviseli. A keltáknak nem volt kifejezett szerelemistennőjük, szóval ez a Szent sokban inkább Afroditére, vagy Vénuszra hasonlít. A szerelem két oldalát megszemélyesítő ikeristennők ötlete teljes mértékben az írónő ötlete.
Szent Arduinna – Dea Matrona lánya, a Szerelem durva oldalának képviselője, a szüzek védelmezője. Sokban hasonlít Diánára, a vadászat istennőjére, mivel a keltáknál is volt egy Arduinna nevű istenség, aki az erdő védelmezője volt és a kelták által nagyra tartott vaddisznók voltka a szent állatai.
Saint Mer – a tenger istennője. Ugyan a keltáknak nem volt tengeristene, de a folyók, patokok istenei mind női alakok voltak, így az írónő megtartotta ezt a vonást és kiterjesztette a tengerre is.
Szent Camulos – a háború és a harcosok istene. Tölgyfavlevelekből készült koronát hord és kosszarvakat. Sokaban hasonlít Mars-ra, de a figurájában megtalálható Mithros legendája is.
Stbrigid Szent Brigantia – a bölcsesség istennője. Az emberiség neki köszönheti a gyógyítást és a gyógyszereket. Brigittáról, a a pogány istennőről mintázták, akit később szentként tisztaltek. Római és görög megfelelője, Minerva és Athéné lennének.
Szent Cissonius – a keresztutak és utazók istene. A kelta Cissonius istenség úgymond kibővített változata.
Szent Salonius – a tévedések, hibák istene, és a fattyak védőszentje. A legkevésbé mitologikusan alátámasztott szent. Az írónő nagy rajongója a több vallásban is felbukkanó csínytevések istenének, és egyszer véletlenül ráakadt egy hivatkozásra Saluniusról, a tévedések istenéről. Ezt később már sosem találta meg újra, de stílusosan a saját hibájából alakította ki a hibák istenét.

Nyereményjáték
Maxim kiadónak köszönhetően a turné során még két példányt sorsolunk ki a Gyilkos Kegyelemből. Ám ezúttal két különböző játékban vehettek részt.

1.) A 'Like-ra fel!' játékunk szeptember 15 és 24 között zajlik. Semmi mást nem kell tennetek, ha részt akartok venni, csupán lájkolni a Blogturné Klub és a Maxim kiadó (Dream Válogatás) Facebook oldalát, aztán pedig a turné bármelyik állomásán található rafflecopter dobozt kitölteni. Plusz pontokért a turnéban résztvevő blogok Facebook oldalát is lájkolhatjátok.

2.) A második játékunk egy keresztrejtvény lesz, melyet Kelly & Lupi állomásán találtok meg. A játék szeptember 21-től 23-ig tart. A Részletekért látogassátok meg őket!

a Rafflecopter giveaway

Beleolvasó




Blogturné
Olvassatok még a könyvről a blogturné többi állomásán:


09/18 Dreamworld

09/22 Függővég


Megjegyzés küldése

 
Back To Top